Wozazo wat?

collage knutselen kind pakt lijm

Plezier

Woensdagmiddag. Weekend. Het regent. Een feestdag. Perfecte gelegenheden om gezellig te knutselen. Je zou het wel willen, maar wat dan en hoe?

Het is best lastig om een leuke creatieve activiteit te verzinnen. Je hebt waarschijnlijk al een hele to do list die je nog af wilt werken en van al die gelikte pinterest- en instagramplaatjes raak je een beetje overweldigd.
Knutselen, tekenen en gewoon lekker creatief bezig zijn gaat niet over een perfect eindresultaat, het gaat over de quality time die het je brengt samen met je kind, het plezier, de groei van je kind door zelf iets met zijn handen te creëren en te leren over materiaal, vorm en kleur. En natuurlijk is elk knutselwerk waar met plezier aan is gewerkt gewoon hartstikke mooi! (en wat dacht je van die trotse snoet achteraf)

Aandacht
Creatief bezig zijn kan je kind en jou veel meer opleveren dan alleen een leuk knutselwerkje. Alleen al door de aandacht voor elkaar is het de moeite waard. Maar het kan nog meer opleveren:
Bevordering van fantasie
Wat is er nou heerlijker dan opgaan in je eigen fantasie? Zelf dingen bedenken en erin opgaan, het in je gedachten naar een hoger level brengen. In je kinderjaren een fijne bezigheid. Het helpt je om het probleemoplossend vermogen te bevorderen zodat je het later in vele facetten praktisch toe kunt passen.
Verbetering van fijne motoriek
Door het werken met je handen, het vasthouden en bewerken van verschillende materialen en groottes verbetert de fijne motoriek en oefen je oog-hand-coördinatie.
Concentratie
Tegenwoordig is concentratie een dingetje geworden. We worden overspoeld met snelle beelden, waardoor het lastig is je concentratieboog te trainen. Bij creatief bezig zijn ben je in het moment bezig. Soms wordt je geduld echt op de proef gesteld als je moet wachten tot iets droog is. Ook leer je instructies op te volgen, hoewel eigen creativiteit zeker aangemoedigd wordt!
Ruimtelijke oriëntatie
Knutselen helpt bij het begrijpen van begrippen als ‘op, onder, boven, naast, in, uit, voor, achter’. Van een plat vlak iets ruimtelijks maken, zoals bij origami is een prachtige oefening in ruimtelijk inzicht.
Wiskundig inzicht
Uittellen, aftekenen, uitrekenen, vormen leren en maken; allemaal beginnend wiskundig inzicht, op een speelse manier!
Materiaalkennis
Door verschillende dingen te maken leer je hoe materiaal zich gedraagt. Hoe het aanvoelt, buigt, scheurt, vouwt, kreukt, wel of niet plakt, afgeeft, enzovoorts kun je alleen ervaren door ermee te werken.
Samenwerken
Knutselen kun je alleen doen, maar ook samen. Afspreken wie wat doet, anticiperen op wat de ander doet en zien dat dingen ook op een andere manier kunnen dan hoe je het zelf zou doen: een mooie oefening in samenwerken.
Zelfwaardering
Zelf iets gemaakt hebben, iets voor het eerst geprobeerd hebben en zien dat je eigen handen dat voor elkaar hebben gekregen, je kunt dat zo voor de geest halen hoe dat voelt. Je mag met recht trots zijn op iets wat je zelf gemaakt hebt!

Laagdrempelig

Wozazo biedt creatieve activiteiten om samen met je kind te doen, maar ook voor je kind alleen zodat je even tijd voor jezelf hebt en óók voor jouw eigen broodnodige ontspanning.

Of jij of je kind nu wel of geen creatieve genen hebben, dat maakt niet uit. Laagdrempelig, snel en als je wat basis knutselspullen in huis hebt hoef je datzelfde huis er ook niet voor uit en kun je direct je printer aan het werk zetten.
Bij elke activiteit in de shop zit een suggestie hoe je het werk – mocht je dat willen – naar een hoger level kunt tillen door er iets extra’s aan toe te voegen, iets mee te doen of over te praten.

Dus laat je inspireren door de projecten, kies wat je leuk lijkt, leg alle schermen weg en ga aan de slag samen met je kind. Lekker knutselen, plezier en herinneringen maken!

knutselende jongen

Ga vandaag nog aan de slag met deze projecten!