Knutselen met je dreumes

snippers plakken dreumes knutselen

En -poef- weg was mijn baby na haar eerste verjaardag. Een dreumes in huis! Ik vond dat wel een dingetje, maar gaandeweg kwam het besef dat mijn meisje vanaf nu ook kon gaan knutselen!

Dat maakte deze creatieve mama natuurlijk erg blij, maar ik snapte ook heus wel dat ik niet meteen een Taj Mahal van tandenstokers met haar kon gaan bouwen. Wat we dan wel als eerste deden? Nou eigenlijk deed ze het zelf. Ze zag mij natuurlijk veel bezig met potloden en pennen en dat was reuze interessant. Dat kleine handje had dus al snel een potlood te pakken en begon fanatiek en vol verbazing over het resultaat te krassen op papier (en de tafel en de kast en de vloer…).

Hieronder een paar tips hoe je knutselen kunt introduceren bij je dreumes. Voor alles geldt: kijk naar wat jij denkt dat je kind aankan. Stopt hij nog fanatiek dingen in zijn mond? Dan zijn dingen als klei en lijm nog niet geschikt voor hem en kun je daar beter mee wachten. Let ook op dat de spullen die je koopt niet giftig zijn en het liefst uitwasbaar op alle oppervlakken 😉

Leuke knutselactiviteiten voor je dreumes:

  • Lekker krassen met verschillende soorten potloden. Heeft je dreumes nog wat moeite met het vasthouden van dunne potloden, koop dan van die dikke potloden van de HEMA, of deze fijne dikke potloden die je ook als waskrijt en aquarelpotlood kunt gebruiken.
  • Snippers plakken. Scheur een paar leuke afbeeldingen uit een tijdschrift (daar helpt je dreumes je graag bij) of maak kleine stukjes van gekleurd papier. Als je het een paar keer voordoet zal je dreumes het ook willen doen. Laat hem oefenen met de stukjes langs een plakstift halen en ook met op de andere manier de lijm op de stukjes aanbrengen.
  • Stickers plakken. Goed voor de fijne motoriek! Gebruik grote stickers en doe dit alleen als je er zelf bij blijft en je kind het niet in zijn mond stopt. Het zal vast nog niet in één keer lukken om de stickers zelf van het papier te halen (tip: vouw het vel dubbel, dan komen de stickers omhoog), maar opplakken kunnen ze wel hoor! En het liefst alle stickers op een grote berg. Koop trouwens niet te dure stickers, het gaat ze voornamelijk om het plakken zelf en niet wat er op staat. Deze etiketten van de HEMA zijn goedkoop en op een rol kun je ze makkelijk loshalen. Grote stickers van spaaracties doen het ook goed!
  • Heeft je dreumes al wat stickerplakskills, dan kun je hem ook opdrachtjes geven om stickers gericht ergens op te plakken, zoals op plaatjes in een tijdschrift, of de vakjes van een spaaractievel.
  • Vingerverven natuurlijk! Kan ook met een kwast, of ander materiaal zoals stokjes. Tip: plak het (liefst grote) vel papier vast aan de tafel met schilderstape.
  • Ben je nou niet zo dol op geklieder, dan is Aquadoodle ongetwijfeld iets waar zowel jij als je dreumes blij van worden 🙂
  • Laat je dreumes bladeren zoeken en maak samen een leuke leeuw!
  • Doe twee kleuren plakkaatverf in een grote plastic ziplock zak en zorg ervoor dat hij echt niet open te krijgen is door een inventieve dreumes. Nu kun je lekker met verf kliederen en ontdekken wat er gebeurt als je het uitsmeert, erop duwt of twee kleuren samen brengt.

Dit was een kleine aanzet van verschillende dingen die je kunt doen om je dreumes kennis te laten maken met knutselen. Ik heb ook nog leuke dingen gelezen over kliederen met scheerschuim en met watten plakken, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

Heb jij nog andere leuke knutselsuggesties? Deel ze in de comments!

Geschreven door:

Illustratief ontwerper en allround creatieveling, met een hoofd vol kriebelende ideeën. Mama van dreumesmeisje <3 Dol op mooi papier, schatzoeken in de kringloop, haken en chocoladepinda's. Ik verveel me nooit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *